Bent u van plan om een tuinhuis te plaatsen? Dan is het verstandig om u van tevoren goed in te lezen over wat wel en niet is toegestaan in uw gemeente. Hoe hoog mag een tuinhuis bijvoorbeeld zijn?
Waar woont u en in wat voor woning?
Om te beginnen adviseren we u om altijd even bij uw gemeente na te vragen of het nodig is om een vergunning aan te vragen voor uw tuinhuis. Als u in een monumentale woning of recreatiewoning woont, dan moet u sowieso altijd een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een bijgebouw. Bent u woonachtig in een beschermd dorps- of stadsgezicht, dan dient u het bestemmingsplan te raadplegen; hierin staat of (vergunningsvrije) bijgebouwen zijn toegestaan.
Wat voor dak wilt u op uw tuinhuis plaatsen?
Een belangrijke factor die de maximale hoogte van een bijgebouw bepaalt, is het daktype. Wilt u bijvoorbeeld een tuinhuis met plat dak neerzetten, dan mag dit maximaal 3 meter hoog zijn.
Wilt u een tuinhuis met minimaal 2 schuine dakdelen laten plaatsen, zoals bijvoorbeeld een kapschuurdak of zadeldak? Dan mag het tuinhuis wel hoger dan 3 meter zijn, mits het op minimaal 4 meter afstand van het hoofdgebouw (uw woning) geplaatst wordt. In dat geval wordt de maximale hoogte berekend volgens de onderstaande formule:
daknokhoogte (m) = (afstand tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3 meter
Tot slot
De hierboven genoemde regels gelden niet alleen voor tuinhuisjes maar ook voor andere bijgebouwen, zoals carports, garages, veranda’s en overkappingen. Het kan echter zijn dat er in uw gemeente andere regels worden gehanteerd dan elders. Twijfelt u? Doe dan gewoon even een vergunningcheck. Op die manier weet u zeker dat u geen problemen krijgt met de gemeente. Het zou immers zonde zijn als u uw mooie tuinhuis weer moet verwijderen omdat het niet aan de regels voldoet!